ARTYKUŁY

Zachęcamy do czytania i dodawania własnych tekstów.

TRENINGI

Zapraszamy na bezpłatne, otwarte treningi biegowe.

OBOZY

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.

Przepisy na zdrowe potrawy Wigilijne

W grudniu w Prochowni Żoliborz odbyły się warsztaty żywieniowe poświęcone nadchodzącym Świętom „Piernik śledź i sernik”. Poprowadziła je mgr dietetyki klinicznej Milena Nosek.

Oprócz licznych porad Milena Nosek przedstawiła trzy przepisy na smaczne i zdrowe potrawy wigilijne.

Poniżej przedstawiamy w jaki sposób je przygotować :) Zapraszamy do wypróbowania!


LEKKI BARSZCZ CZERWONY

  •     1kg buraków
  •     marchewka, ½ pietruszki, kawałek pora
  •     liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  •     2 ząbki czosnku
  •     3-4 suszone borowiki
  •     sól
  •     ocet balsamiczny do smaku

Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok. 10cm na buraki), dodać warzywa, grzyby i przyprawy (bez soli
i octu). Powoli zagotować i gotować ok. 30-40 minut. Odcedzić wywar, warzywa zalać ponownie wodą (tylko tyle, by je pokryła), zagotować i gotować z 10 minut. Odcedzić, połączyć z pierwszym wywarem i doprawić solą i octem balsamicznym.


PRZYSMAK WIGILIJNY

  •     4 szklanki kompotu z jeżyn
  •     50g płatków migdałowych
  •     30g łuskanych orzechów włoskich
  •     30g łuskanych orzechów laskowych
  •     50g rodzynek
  •     50g suszonych moreli
  •     100g suszonych jabłek
  •     1 mandarynka

Wszystkie składniki wrzucić do kompotu i gotować nie dopuszczając do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Podawać z cząstkami świeżej mandarynki.


CIASTO POMARAŃCZOWE

  •     300g ryżu do risotto
  •     400ml wody
  •     800ml mleka 2%
  •     3 jajka
  •     1 pomarańcza (sok i skórka)
  •     1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  •     80g mąki migdałowej
  •     4 łyżki ksylitolu
  •     olej rzepakowy do posmarowania blachy
  •     otręby gryczane do posypania blachy

Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut. Dodać 400ml mleka, sok i skórkę z pomarańczy. Wsypujemy połowę ksylitolu, gotujemy na małym ogniu. Ryż musi nasiąknąć mlekiem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Jajka mieszamy za pomocą widelca, aby powstał jednolity płyn. Do zimnego ryżu dodajemy 400ml mleka
i jajka. Następnie budyń, resztę ksylitolu i mąkę migdałową. Wszystko dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi wysmarować olejem i posypać otrębami gryczanymi – można też całą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy i wyrównujemy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pieczemy przez 45-55 minut.

SMACZNEGO!

 

Weronika Zielińska